Gi-pizza
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Antal portioner:
Ingredienser
GI Viktkolls tomatsås:
1 st förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 krm malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar
1 st vitlöksklyfta
Deg:
3 dl vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika
Fyllning:
150 g kycklingfile i bitar
Tomatssås
Riven mozzarella
Riven parmesan
Kycklingfile
Chili
Pinjenötter
Rucola
Gör så här
1. Gör degen: Blanda samman mjöl och salt.
2. Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
3. Blanda ner mjölet, lite i taget.
4. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.
5. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
6. Värm ugnen till 250-275°.
7. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda den med tomatpuré, salt och svartpeppar.
8. Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.
9. Förbered fyllningen: Ansa och skiva kycklingen, skär chilien i små bitar, tomaterna, och riv osten.
10. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt.
11. Bre på tomatsås och lägg på tomatskivorna. Strö över osten, kyckling, chili och pinjenötter.
12. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.
13. Strö över rucula och eventuellt över torkad oregano före serveringJag har ost och skinka på min istället eftersom jag inte äter kyckling längre.
Pizzorna är jättebra att frysa in och ta upp när jag är hungrig.
Sen ifall ni har en familj som vill ha en varsin pizza så rekommendrerar jag att dubbla receptet :)